Tuesday, August 23, 2011

RM1.00 PUNYA PASAL

Selamat pagi, jom santai-santai di pagi Selasa. Ada siapa-siapa yang boleh tolongkah? Mana perginya RM1.00 tu?



missing money



Ni bukan saya yang buat atau karang, entah mana punya wall haritu saya nampak. Sudah cuba pakai calculator, computer dan sempoa/abacus tapi tidak dapat jawaban.

Kalau jumpa sudah, boleh pakai untuk beli newspaper karang. Dibuat angpau raya pun macam tidak cukup.

Jemputlah try, test, cuba!

11 comments:

Armstrong said...

Arrrgggh. Bikin panas o ni math problem wakakaa.

Diana Diane Teo said...

Punya complicated. Bikin pening kepala saya.

de engineur said...

Armstrong & Diana: kita tanya org account kasi jwbn lah, Macam?

chegu carol said...

hahaha walaupun dia x pandai kasi bahagi tu RM5, tapi champen maths juga aah tu budak reception...hidup2 dia dapat extra RM1. Pintar...pintar... hahaha

Gunaqz said...

Dari semalam sia berfikir mana tu RM1, sia ingat mo cari jawapan before sia komen. Tapi aduhhhh..sampai sekarang sia tidak jumpa!

Macam mana dia mo lulus subject Auditing nih Floyd. Haya!

Aki said...

Hahaha.. trick senang.. kenapa ni soalan hilang 1 ringgit?? Sebab dia mau kamurang tingu tu nilai yang dia buat pekali sudah.. sebenarnya tu rm 1 ada di bahagian atas soalan..

kenapa dia jadi sot,sebab tukang tanya tu soalan cakap begini,9x3=27.. 27+2 = 29.. mana pigi rm1??

Padahal,sebenarnya,bayaran hotel,rm25.. rm5 tu jadi milik diorang 4..

jadi,sepatutnya,rm9x3org = rm27.. jangan tambah sama itu tips,sebab itu tips ada dalam rm27 sebenarnya..

yang mo ditambah adalah rm3 yang kena kasi balik sama itu 3 orang.. sebab,itu tips masi masuk dalam itu rm27..

Aiya,apa sudah si Aki mengarut ni.. ^_^.v..

Gunaqz said...

Floyd, sia ambil keputusan bahawa itu missing RM1 adalah kerana konsep Matematik itu receptionist salah. Dia tidak boleh menggunakan 3 separate equations dalam kes ini.

Bill hotel: RM25
A bayar RM8
B bayar RM8
C kena bayar lebih sikit, iaitu RM9

Jumlah= RM25.

OK, sia mo berenti fikir sudah. No missing RM here, cuma konsep Maths tu receptionist yang salah. RM9 X 3 + RM2 is not correct for this case.

Setuju? he he he

chegu carol said...

Kalau cigu punya fikiran, tatap sama juga la Gunaqz...walau pun si Floyd mungkin tidak akan ckp betul..tapi sia pun tetap ckp, konsep Maths si receptionist salah...haha...tapi like i said, pintar kan dia?

lina @happy family said...

Hahaha, hanya mampir untuk berkunjung balik. Kuisnya sangat menarik, tapi saya terlalu lelah untuk berpikir sekarang, baru saja tiba di rumah Mertua setelah menempuh perjalanan cukup jauh :)

de engineur said...

Seperti yg tuan/puan kata
1) RM1 tu ada di bahagian atas soalan,
2) konsep matematik yg salah.

Saya setuju.

Ada istilah "receivable" dan "payable" dlm perakaunan. Kalau saya letak diri saya dipihak penyewa2 hotel, saya akan guna istilah "payable".

Kami bertiga bayar, payable RM27.00 (termasuk tips RM2). Jadi ngam lah 27.00 + 3.00 = duit RM30

SJB AKA SUE J-B. said...

Hahaha bikin orang gila memikir ni.